Activitati sportive si recreationale

Participarea populatiei la activitati sportive si recreationale este o problema de mare importanta pentru sanatatea publica, iar beneficiile adoptării unui stil de viata activ in ceea ce priveste starea de bine din punct de vedere fizic si sanatatea au capatat o atentie deosebita in ultimii ani la nivelul intregii Europe si in cea mai mare parte a restului lumii. Inactivitatea fizica este asociata frecvent cu riscul aparitiei bolilor cronice si a mortalitatii premature, precum si cu alte boli grave, cum ar fi bolile cardiace, hipertensiunea, diabetul, osteoporoza, anumite forme de cancer, obezitatea si chiar tulburarile psihologice. Aparitia unor astfel de dezechilibre sunt semnalate la generatiile din ce in ce mai tinere cu consecinte grave. Prin urmare, rezulta nevoia iminenta de crestere a participarii populatiei la activitatea fizica regulata.

Necesitatea practicarii diferitelor exercitii fizice sau sporturi a devenit un obiectiv principal al normalitatii si modernitatii societatii secolului XXI. Cu atat mai mult, se impune implicarea tinerei generatii in astfel de activitati recunoscandu-se efectele benefice asupra organismului din punct de vedere morfo-functional, dar si in plan psihosocial. Optarea pentru un stil de viată activ si sanatos in exercitarea muncii, a traiului si in modalitatile de petrecere a timpului liber, ofera satisfactie morala si spirituala, favorizeaza participarea la viata publica si politica, respecta normele si regulile de conduita, formeaza competente noi si le consolideaza pe cele din domeniul sanatatii personale prin participarea activa in scop profilactic si in promovarea sanatatii.

Pe de alta parte s-a demonstrat importanta practicarii exercitiului fizic, miscarii, sportului pentru persoana cu dizabilitati, ceea ce duce la ideea ca societatea trebuie sa acorde o mai mare importanta rolului sportului in strategia privitoare la protectia persoanelor cu dizabilitati. Sportul constituie, prin mijloacele sale, elemente de recuperare imediata si de durata, indeplineste si mentine starea de sanatate, favorizeaza educatia sub multiple aspecte si dezvolta personalitatea. Sportul ofera ocazii apreciabile pentru contacte inter-umane atat intre membrii categoriei defavorizate cat si cu membrii valizi. Sportul educa in spiritul de fair-play, respect si intelegere pentru semeni. De asemenea sportul constituie un mijloc eficace al terapiei ocupationale.

Prin acest proiect, dorim sa ne folosim de mecanisme economice astfel incat activitatile generatoare de profit vor avea ca obiectiv sustinerea unor cauze sociale (locuri de munca pentru persoane cu dizabilitati, oferirea la nivelul comunitatii a unor servicii educative, promovam coeziunea sociala si reducerea inegalitatilor, serviciul social de transport gratuit pentru persoanele cu dizabilitati) urmarind cu prioritate scopul social al organizatiei, intrucat profitul generat este reinvestit in cauza sociala.